Kratka istorija Reikija

Kratka istorija Reikija

Veštine slične Reikiju se spominju u drevnim spisima širom sveta. Takva znanja su bila čuvana uglavnom za povlašćene pojedince u mističnim školama i manastirima. Slične veštine su zapravo postojale u Japanu i pre Mikao Usuija. Reiki kao sistem je stvorio i razradio Mikao Usui.

Glavni izvor pravih informacija o istoriji Reikija su nam zapisani u nadgrobnom spomeniku Mikao Usuiju.

 

Mikaousui

Početkom prošlog veka Mikao Usui je proveo dugo godina istražujući širom sveta razne oblasti i stičući iskustva. Govorilo se da je bio veliki poznavalac više filozofija i praksi (ponajviše Budizma) ali i alternativnih sistema njegovog vremena.

Nakon dugogodišnjih traganja i skupljanja znanja, tokom 21-dnevne prakse na planini Kurama on je doživeo karakteristično iskustvo prosvetljenja i “stekao” Reiki. Kada je video kako deluje, poželeo je da ga prenese drugima i vremenom je sistematizovao svoja učenja.

Mikao Usuiji je imao kliniku u kojoj je radio i Reiki je dobijao na popularnosti. Tokom života obučio je preko 2000 ljudi. Prilikom razornog zemljotresa u Tokiju, on i njegovi učenici su pokazali visok nivo vrline i saosećanja isceljujući i pomažući preživele Reikijem.

Jedan od njegovih učenika kojeg je Usui inicirao u master nivo je bio Čađiro Hajaši. On je neko vreme bio deo Japanskog Reiki društva koje je osnovao Mikao Usui ali ubrzo se odcepio i počeo samostalnu praksu i otvorio svoju kliniku. Zapravo on je verovatno prvi koji je imao profesionalnu kliniku za rad sa Reikijem. Tada je Reiki u njegovoj grani više postao isceliteljska nego spiritualna praksa.

On je najpoznatiji po tome da je naučio Reiki Havajo Takatu koja je prenela Reiki na zapad, u Ameriku. Njena učenja su se rapidno proširila i dan danas su dominantna u Zapadnoj Reiki struji. Tradicionalni učitelji u Japanu smatraju da ono što je Havajo Takata podučavala, bilo bliže verziji Reikija Čađiro Hajašija nego Usuijevim učenjima.

hayashi, Reiki, Ivan Blond
Takata

Ona je bila Amerikanka od roditelja koji su bili Japanski imigranti i živela je na Havajima. Dok je bila na putovanju u Japanu, ozbiljno bolesna, otišla je u Hajašijevu kliniku i nakon 6 meseci lečenja Reikijem potpuno ozdravila. Fascinarana Reikijem, poželela je da ga nauči. Kao što smo rekli, kasnije ga je prenela na Zapad i prilagodila Zapadnjacima. U jednoj od 20 audio zapisa koji su snimljeni je rekla da je posetila Japan da podučava reiki gde je upoznala Japanske praktičare. Po njenom mišljenu, ono što su oni podučavali bilo je veoma kompleksno i zahtevalo godine treninga.
Smatrala je da je njihov pristup neodgovarajući za Zapad.

 

Pre nego što je umrla ostavila je 22 Reiki učitelja iza sebe koji su nastavili njenu liniju učenja.

1980-te godine ona je prenela svoja znanja unuci Filis Lei Furomoto, koja je nastavila da širi Reiki. Ona je stekla zvanje Grand Mastera. Odnosno nosioca reiki linije na Zapadu.

Nakon toga, nastalo je nekoliko organizacija u Americi koje su predstavljale Reiki, od kojih neke i sada rade. Kao što su: Reiki Savez, Američka Međunarodna Reiki Asocijacija, Internacionalni Američki Reiki centar…

Danas, u gotovo svim zemljama sveta postoji mnoštvo učitelja koji su ili deo neke organizacije ili su nezavisni učitelji. Među kojima mnogi kvalitetno vrše obuku.

Od kad je Reiki stigao na zapad stvorene su mnoge verzije sistema, kreirani novi kojima je umetnut naziv Reiki, iako neki od tih sistema nemaju veze sa izvornom praksom. Ali i sa druge strane se pojavilo veliko interesovanje širom Reiki zajednice da se dođe do izvornih, originalnih učenja i praksi što je rezultiralo posvećenim istraživanjima korena Reikija. Zahvaljujući tome danas znamo mnogo više konkretnih i proverljivih činjenica o Reikiju i samoj praksi nego pre samo 15ak godina. Bilo kako bilo, Reiki uvek deluje a do nas je da odaberemo svoj pravac i način na koji želimo da praktikujemo.

Da zakažete tretman ili obuku, kontaktirajte nas!

Scroll to Top